OYS hyvä ja osaava TAYS hyvä ja osaava! OYS huono ja osaamaton TAYS huono ja osaamaton!





Otsikko näyttää vähän pöljältä, eikö vaan? Sitä se ehkä onkin kun ajattelee että ne molemmat ovat suuria yliopistollisia tutkimussairaaloita. Ne ovat sen verran isoja että noita hyviä riittää mutta sitten noita huonojakin on sitten mahtunut joukkoon!  Tuollainen koko sairaalan kehu tai haukku ovat taas ihan normaalia puhuessa ihimisten kanssa eri osastojen asioista. Hyvä kokemus antaa virtaa kehua samaan syssyyn koko sairaala, samoin käy kun saa huonoa, osaamatonta kohtelua, koko sairaala on huono! Hyvyys ja osaavuus sekä huonous ja osaamattomuus perustuu henkilökohtaisiin kokemuksiini niin osallisena kuin potilasaktiivina. Molemmissa noissa suursairaaloissa sattuivat samat polit noihin aihepiireihin. Olen saanut monesti pahasti kynsilleni kun olen tuosta huonoudesta puhunut, toisaalta toi hyvän esiintuominen taas on auttanut minua parantamaan itseäni noilta kynsille saamisiltani. On myös noita huonouksia päästy korjaamaan täällä Oulussa, sellaista ei vaan saisi tapahtua että vasta avustajan kanssa asiat sujuu!

Molemmissa on maailman huippua olevat synnytysosastot ja lastenhoito-osastot, toisaalta molemmissa on maailman huonoimmat ja osaamattomat kipupolit. Taas sitä puhekieltä!

Lähipiirissä on ollut kokemukset noista upeista, osaavista ihimisistä ammattilaisina töissään tuolla elämän polun alkuvaiheilta. Hoitohenkilökunta ollut ylilääkäristä opiskelijaharjoittelijaan saakka alansa huippua ja osannut toimia ripeästi ja oikein kaikissa vaiheissa kun on tullut hätätilanne. Ammattimaisuus on ollut ja on edelleen noissa molemmissa sairaaloissa laitokseen tulosta kotiutukseen ja jälkiseurantaan! Molempiin sairaaloihin laittaisin omaiseni synnyttämään ja lapsenlapseni lasten osastoille hoitoon. Tosin nykyisessä elämän vaiheessani minun ei onneksi tarvitse tehdä noita päätöksiä, vaan nuoremmat hoitavat asiat.

Sitten nuo huonot kokemukset. OYS:n kohdalla olen ollut avustamassa henkilöitä jotka ovat kärsineet osaamattomuudesta, TAYS:n suuntaan olen antanut kirjallista avustusta ohjeiden muodossa. Edellisessä blogikirjoituksessani, 22.11.2019, kirjoitin tuosta opiaattipaniikin aiheuttamasta vääristymästä kivun hoidossa joten en sitä tähän uudelleen kirjoita.

Olen avoin kaikelle hoidolle kipukroonikon elämässäni. Tällä hetkellä lääkkeetöntä kivunhallintaa en pysty tekemään ilman kipukärjen katkaisua opiaatilla! Vammauduttuani lääkitystäni titrattiin useita vuosia kohdalleen, vihdoin sitten löytyi koktaili millä pystyin jonkinlaiseen inhimilliseen elämään. Joistakin lääkkeistä olen jo päässyt eroon. Poisto suoritettiin usean kuukauden aikana hitaasti ja hellästi ja takaisin niitä ei ole tarvinnut onnekseni ottaa. Opiaattien kohdalla on toisin. Niiden poistoa on kokeiltu kolmeen otteeseen, kipujen palautuessa poistot on keskeytetty. Nyt on suunnitelmissa ensivuonna taas koittaa pienentää ja jopa pudottaa opiaatit pois. Lääkkeetön kivunhallinta on mennyt vuosien varrella hurjasti ettepäin joten olen toiveikas!

Kiitokset noille molempien sairaaloiden elämän alkuvaiheen osastoille ja poleille. Kehottaisin molempien sairaaloiden kipupoleja ottamaan potilaansa YKSILÖINÄ vastaan, ja tehkää kirjallinen kivunhallinnan hoitosuunnitelma minkä molemmat, lääkäri ja potilas, hyväksytte! Tämä hoitosuunnitelma on onnistuneen hoidon edellytys, sillä vältetään pöljät yleistykset ja potilas voi keskittyä parantumiseen ja löytämään oikean lääke/lääkkeetönhoito muodot itselleen. Potilaan ei tarvitse olla koko ajan peloissaan että mitähän se lääkäri seuraavalla kerralla tekee. Kontrollikäynneillä seurataan sitten kuinka hoitosuunnitelma on pitänyt.

Palaan vielä otsikkoon. Vältetään koko sairaalan morkkaamista jos jokin ei ole kunnossa sairaalan jollakin polilla tai osastolla. Kehutaan sitä osa-aluetta eritoten mikä on mennyt hyvin, siinä samalla voi koko sairaalakin, jopa koko Suomen kokonaisterveyden huolto saada kehut! Se on se puhekielessä annettu ilmaus, se sallittakoon. Hoidetaan nuo huonot assiet myös kuntoon ja uskalletaan puhua niistäkin, emme kuitenkaan hauku koko sairaalaa tai koko Suomen terveydenhuoltoa, vaan haukutaan ainoastaan sitä mätää osiota!

Kommentit

  1. OYS:n homeet (ja niiden aineenvaihdunta myrkyt) pilasivat terveyteni ja työkykyni pysyvästi, kun työskentelin siellä. OYS on myös antanut minulle useita kertoja ensiapua vaikeaan astmaan ja muihinkin kiireellistä hoitoa tarvitsemiini sairauksien ja tapaturmiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinun kohdalla on sitten molemmat toteutuneet. Tsemppiä!

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kivulias on kipuihimisen tie kun vastustaa!

Miksi hitossa pittää potilasta rääkätä?

Kohtasin lapsosten käsittämättömän, väkivaltaisen ymmärtämättömyyden!