POTILASTURVALLISUUS EI TOTEUDU SUOMEN LAEISSA JA ASETUKSISSA

 

Onkohan sitä näin potilaana ”ykkönen” koko hoitoketjussa? Ei ole!

Asiaa olen pohtinut ennenkin eri suunnasta kuin nyt tuli esille. Viimeksi olin jo hoidossa ja olin ykkönen, nyt on sinne meno kyseessä ja en tuntenut itseäni ykköseksi.

Ensin olin menossa allasjumpalle. Liikun sähkömopolla ja sitä varten ovat invataksit takanostolaitteineen. Ymmärsin että nämä laitteet ovat tarkastetut ja täyttävät maalaisjärjellä ajateltuna perusturvallisuus asiat. Ajoneuvosta millä tulin kuljettaja aukaisi takaoven ja laittoi nostolaitteen luiskan lattiatasoasentoon. Lähdin peruuttamaan hiljakseen siihen luiskalle kun jostain syystä suunnanvaihto keinuvipu juuttui peruutusasentoon ja ajoin sen luiskan läpi ja putosin maahan, lyöden hiukan päätä jäähän. Olin ollut siinä luulossa että luiskan takaosassa oleva läppä on lukittunut pystyasentoon ja se estäisi luiskalta yliajon. Niimpä ei olekkaan lain vaatimuksissa ja asetuksissa ollenkaan, läppä on vain ja ainoastaan sitä varten että luiskalle voi helposti ajaa maasta käsin ja on myös helppo ajaa luiskalta pois. Turvallisuuden kanssa sillä ei ole mitään tekemistä. Kävin bing.comista hakemassa tietoa asiasta ja sain seuraavanlaisen tekstin esille: ""Nostoliinojen käyttö on yksi tärkeimmistä asioista invataksin nostolaitteen käytössä. Nostoliinat kiinnitetään nostolaitteen nostohengariin tai nostohihnaan ja niiden avulla kuljettaja voi nostaa henkilön pyörätuolissa tai muussa apuvälineessä istuen invataksin sisään.""

Tuota ei vaan löydy lakikirjasta; ei lakina eikä asetuksena. Vain ja ainoastaan se on keskustelupalsta tasolla tulossa lakeihin mukaan. Saa näkyä koska pääsee sinne missä sen pitäisi olla: käytännön kuljetuksissa missä vammaisia kuljetetaan turvattomilla laitteilla. Yritys pomo sanoi etteivät edes harkitse nostoliinoilla varmistamista mopojen nosto ja laskutapahtumassa. Vie liikaa aikaa!! Tarttiskohan kansalaisaloitteen?

Mutta ei se tähän loppunut tämä ”Ei ykkösenä oleminen!” Kuljettaja säikähti putoamistani ja sai ilmeisesti vakavia traumoja kun sopi työnantajansa kanssa ettei tämän kuljettajan minua tarvitse nostaa istuessani moponi kyydissä. Minun piti joka kerta känkätä pois moponi kyydistä tukikeppiin nojautuen kun tämä kyseinen kuljettaja oli minua kyytimässä. Minulle siitä ei tullut muuta tietoa kuin lyhyet ’ei’- sanat kun pyysin että nostaisi minut nyt kyytiin. Noh en kehannut änkyttää vastaan kun muuten kyydit ovat huippuluokkaa ja kun kiputilanteeni antoi periksi sen että pääsin autoon kepin avulla. Sitten sattui sellainen aamu että kivut olivat helvetilliset ja jäin inttämään kyseisen kuskin kanssa että nosta nyt. Vastaukset olivat aluksi lyhyt ’ei’ ja sitten vain kylmäävä hiljaisuus. Siinä vaiheessa sanoin että ei väkisin ja peruutin maassa olevalta luiskalta pois ja kerroin kuskille että mietin mitä teen kun lääkärin ajalle pitäisi päästä. Kuski oli vaan hiljaa. Nosti nostolaitteen ylös ja lähti vaimon, joka oli jo rollaattorin kanssa kyydissä, kanssa ajamaan Hyvinvointikeskukseen. Jättäen minut 10 asteen pakkaseen.

Menin sisälle ja yritin soittaa hvk:een mutta eihän se tärisevillä sormilla onnistunut. Sitten päätin ottaa voimakkaat kipulääkkeet ja mennä tuon 8 km:n matkan omalla autolla. No niin tein. Lääkärissä sitten olinkin jo sönkötys puheinen ja pieleen meni se käynti. Paluu matka piti ajaa todella tarkasti keskittyen ettei vain tullut vahinkoja. Kova keskittyminen pahensi päänsärkyä huomattavasti ja siihen ei minulla olevat lääkkeet tehoa!

Soitin sitten jossain vaiheessa lakimiestutulleni kun taksipomo ja kyseinen kuski väittivät että pakkaseen jättäminen oli ihan oikein. Ja lakimies sen saman sanoi. ELI INVATAKSIN KUSKI VOI JÄTTÄÄ SINUT PAKKASEEN HAKEMAAN MUUTA KYYTIÄ JOS MENEE HANTTIIN KYYTIIN PÄÄSEMISESTÄ. Tuo on kuulemma lain tulkinta asiasta. Minun ei ole perusteltua lähteä ajamaan asiaa oikeuteen, mielestäni heitteillejätöstä, koska pääsin mopolla sisälle             kotiini! Joten annoin asian olla. Tosin tuli muutama voimakassanainen WhatsAppi viesti laitettua, mitkä myöhemmin pyysin anteeksi kun olin hankkinut nuo laki- ja asetustiedot.

EN TOSIAAN OLLUT ”POTILASONYKKÖSENÄ” NOISSA TILANTEISSA!

Tähän on saatava korjaus ja se lähteen lakien muuttamisesta invataksien nostolaitteen turvallisuus määräyksissä. Pitää siis ainakin suunnitella kansalaisaloitetta asian korjaamiseksi! Tai sitten hakea puolueen terveysalan toimikuntaan!

 

Terveisin

                      Lieväaivovammainen hermovaurio kipukroonikko  


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kivulias on kipuihimisen tie kun vastustaa!

Miksi hitossa pittää potilasta rääkätä?

Kohtasin lapsosten käsittämättömän, väkivaltaisen ymmärtämättömyyden!