Vakuutuslääkäreistä!

 

Vakuutuslääkäri asiaa!

No niin nyt se kansalaisaloitteeni lopputulema on ollut eduskunnan lähetekeskustelussa 10.11.2020. Sieltä se menee vielä Sosiaali- ja Terveysvaliokuntaan ennen tuloaan eduskunnan päätettäväksi. Esityksen edistykset ovat pieniltä tuntuvia mutta kuitenkin kohtalaisen suuri edistys askel potilaan oikeuksien puolesta. Muutamia tärkeitä ylös ottoja:

1 Lakimuutos ehdotus vakuutuslääkärien velvollisuudesta allekirjoittaa lausunnot ”käytettävissä olevien tietojen, asiantuntemukseni ja omantuntoni kautta” tarkoittaa sitä, että vakuutuslääkärit ovat vala velvollisia oikeudessa omasta lausunnostaan. Eli nyt tulee se kovasti parjatun asian korjaus; heidän täytyy näyttää toteen lausuntonsa perusteet. Samalla lausuntojen pitää olla selkeitä ja tarkasti perusteltuja jolloin vakuutettu pystyy hakemaan muutosta mahdollisessa hylkäyksessä juuri siihen asiaan minkä vuoksi hylkäys on tullut!

2.Lakiehdotus voimaan tullessaan koskee työeläkeyhtiöiden lääkäreitä jotka antavat lausuntoja esim vakuutusyhtiöille, niin sanotut asiantuntijalääkärit ja sitten HOX; HOX voimaan tullessaan laki koskisi myös KELAN lääkäreitä

3. Tämän vuoden alussa voimaan tullut laki puolueettomasta lääkärinlausunnosta yhdistettynä tulevaan vakuutuslääkäri lakiin muodostaa kokonaisuuden joka on vakuutetun kannalta suuri edistysaskel oikeaan suuntaan.

 

Sosiaalisessa mediassa ja eduskunnassa on ollut esillä, edustaja Jari Ronkaisen esittämänä ns käänteinen todistustaakka vakuutuslääkäreille. Sen mahdollistaisi useiden lakien muutos jolloin myös vakuutuslääkäri diagnosoisi vakuutetun. En sitten tiedä kuinka tämä käytännössä hoidettaisiin. Se olisi varmaa että käsittelyajat pitkittyisivät nykyisistä, osittain jo nyt luvattoman pitkistä ajoista, huomattavasti. Meillä pitää saada nyt aikaiseksi pienillä muutoksilla sellainen järjestelmä että se on uskottava molempiin suuntiin.

 

Tuosta pitkästä käsittelyajasta sen verran vielä että nykyinen voimassa oleva vakuutuslaki määrittää, että ratkaisu vakuutusasiasta on tehtävä 30 päivän kuluessa siitä kuin kaikki tarvittava aineisto on toimitettu vakuutustapahtuman osalta. Yli menevästä ajasta vakuutusyhtiö on velvoitettu maksamaan voimassa olevaa viivästyskorkoa. Tästä vakuutetun oikeudesta puhutaan todella vähän eikä vakuutusyhtiöt myöskään asiaa mainosta tietystä syystä!

 

Sitten selvennys yhteen vääristymään tässä vakuutuslääkäriasiassa. Julkisuudessa puhutaan vakuutuslääketieteestä. Sanojen lääketiede ja vakuutus yhdistäminen on tehty vain vakuutusyhtiöriippuvaisten lääkärien toimesta. He keksivät tuon termin millä ei ole mitään tekemistä minkään tieteenalan kanssa. Ei Suomessa eikä muuallakaan maailmassa ole olemassa professuuria em ns. tieteen alalle. Mikään yliopisto ei kouluta em ns. tieteen alan lääkäreitä. Sille on Suomessa lääkäriliitossa laadittu koulutusohjelma ja kokeet, ei muuta. Jos läpäiset kokeen osaat soveltaa lääketiedettä vakuutuslakeihin ja saat kutsua itseäsi vakuutuslääkäriksi mutta et ole minkään virallisen uuden tieteenalan lääkäri. Nämä lääkärit ovat oman lääketieteellisen koulutuksensa mukaisia lääkäreitä toimiessaan vakuutuslääkäreinä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kivulias on kipuihimisen tie kun vastustaa!

Miksi hitossa pittää potilasta rääkätä?

Kohtasin lapsosten käsittämättömän, väkivaltaisen ymmärtämättömyyden!