Mikä onkaan potilaan sijoitus nr?


Monesko on potilas eräällä usein kirjoittamallani polilla?

OYS on iso laiva ja isot laivat kääntyy hitaasti. Kirjoitukseni 7.2.2020, otsikkoon vastaus on tänä päivänä; negatiivinen. Harmittaa hitosti kun näin on, sillä on OYS suurimmalta osin erittäin hyvä sairaala. Omia hienoja kokemuksia on keuhkopolilta ja -osastolta, sydänpolilta, munuaisayksiköstä, silmäpolilta, kirurgianpolilta, sekä kipupolilta silloin kun se ei ollut vielä rikki. Nysse on valitettavasti hajalla ja tuntuu pysyvän rikkinäisenä!

Tuohon otsikkoon mennäkseni tuolla polilla järjestys menee näin: 1. Protokolla, 2. Työtekijän EGO, 3. Kelan paimenkirjeet, mitkä on kirjoitettu amerikan pelkkien narkkaritutkimusten perusteella. No ei huolta, löytyy se potilaskin tuolta listalta mutta vasta neljäntenä eli 4. Potilas! Kun menet tuonne niin miltä tuntuu kun sinua ei kuunnella? Isoon ääneen kerrotaan ettei potilas saa antaa mitään ehdotuksia hoidostaan, vaikka Potilaslaki sanoo ihan toista: Laki Potilaan asemasta ja oikeuksista 17.8.1992/785 4.§ ja 6.§, Potilaan kanssa on laadittava SUUNNITELMA yhteisymmärryksessä! Kun asiasta mainitsee niin iso egoinen henkilö vastaa kierolla katseella, tuimalla katseella ja vaikenee!

Suunnitelmaa ei saa millään tulemaan, lyhyenä ’selvityksenä’ tulee että Kanta.fi:ssä on kirjoituksissa suunnitelma osuus. Se pitää paikkaansa mutta se on suurimmaksi osaksi joko latinasta lainattuja sanoja tai ihan itse latinan kieltä. Ilman lääkärikoulutusta niistä ei saa mitään selkoa, ei tule selväksi onko siinä suunnitelmaa tulevasta vai kerrontaa menneestä. Oikea suunnitelma potilaan kanssa on tehtävä yhteisymmärryksessä potilaan kanssa ja siitä on selvästi tultava ilmi että se on laadittu moniammatillisesti ja yhteisymmärryksessä potilaan kanssa!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kivulias on kipuihimisen tie kun vastustaa!

Miksi hitossa pittää potilasta rääkätä?

Kohtasin lapsosten käsittämättömän, väkivaltaisen ymmärtämättömyyden!