Oikeasti vaikuttava ilmastoteko Suomessa!


Oikeasti vaikuttava ilmastoteko Suomessa!

Nyt varmaan moni lukija odottaa että moitin ihan hiiteen pääministeri Marinin hallituksen ilmastoasiat. No odotuksia ei täytetä, ainakaan kokonaan. En vastusta ilmaston suojelua kunhan pysytään kohtuudessa ja ajatellaan globaalisti koska ilmasto nyt on globaaliasia. Tehdään Suomessa pienimuotoista menoa kohti hiilineutraaliutta mutta ei siten että kovalla ryminällä ja kustannuksista sekä seurauksista välittämättä painetaan pää kyyryssä kohti jotain mihin ei ole mahdollisuutta päästä ilman suomalaisten elämien voimakasta heikentämistä. Kun samaan aikaan muualla maailmassa vasta ruvetaan mahdollisesti ajattelemaan ilmastoa ja sen tärkeyttä. Kehitetään Suomessa keinoja millä auttaa muita maita muuttamaan tekemisiään siten että globaali ilmaston muutos on mahdollista. Ei mitään Greta Thonbergin vouhotuksia liftata merenyli Amerikkaan, vaan ihan oikeita kongreettisia keksintöjä säästää ja pelastaa ilmastoa jälkipolville. Näitä on tehty jo huomattava määrä metsienhoidossa ja uudistamisessa, jätteen uudelleen käyttämisessä, vesien puhdistamisessa, maatalouden hiilijalanjäljen pienentämisessä jne. Siten saadaan vientituloja, joita Suomi pienenä valtiona kaipaa, ja runsainmitoin töitä suomalaisille!

Otsikkoon mennäkseni; ilmastoasia pitää nähdä myös maaperän muokkausasioissa, kaivostoiminnoissa. Nykyinen kaivoslaki suosii monikansallisia suurkaivosyhtiöitä; ne saa tulla ja viedä malmit sekä jättää sotkut Suomen valtion siivottaviksi. Niin ei saa jatkua. Kaivostoiminnan verotus pitää muuttaa nykyisestä tuloksen verottamisesta nostetun maa-aineksen verottamiseen. Maa-aineksen verottaminen tulee tehdä siinä olevien mineraalien maailman markkinahinnan mukaan. Ja isolla prosentilla. Tähän tarvitaan lakimuutoksia kaivos-, ja verolakeihin. Samalla pitää muuttaa ympäristölakeja siten että kaivoksen kaivaja on aina vastuussa jälkiensä siivoamisesta sekä kaikista ympäristöön tulleista muutoksista ja niiden aiheuttamien haittojen markkina-arvoihin perustuvaan korvauksiin osallisille.

Herätkää nyt pian lainlaatijat siellä alhaalla Arkadian mäellä! Pääministeri Sanna Marinin hallituksen tulee tehdä vaadittavat muutokset vero-, kaivos- ja ympäristölakeihin jotta ulkomaisilta kaivosyhtiöiltä saadaan se verotulo mikä Suomelle kuuluu. Huomatkaa myös että tällä asialla on kiire! Muutokset on saatava Suomen lakeihin ennen kuin mahdollinen vapaakauppa sopimus Kanadan kanssa allekirjoitetaan. Jos/kun sopimus allekirjoitetaan niin sitten ollaan myöhässä ja ulkomaiset yhtiöt saavat huseerata Suomen maaperällä vieden arvometallit mennessään jättämättä veroja nimeksikkään Suomeen sekä jättäen kaikkien sotkujen siivoamisen Suomen valtiolle. Meidän verorahoista! Tästä esimerkkinä meidän kaikkien tuntema Taivalvaaran tapaus!

Näin tällä kertaa!
Pertti Latvala LiikeNytin jäsen, Oulu

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kivulias on kipuihimisen tie kun vastustaa!

Miksi hitossa pittää potilasta rääkätä?

Kohtasin lapsosten käsittämättömän, väkivaltaisen ymmärtämättömyyden!