Vakuutuslääkäreiden valehteluoikeus loppusuoralla!


Kansalaisaloitteeni historiaa otsikon aiheesta lyhyesti!


“Todennäköisellä lääketieteellisellä syy-yhteydellä tarkoitetaan, että vamman tai sairauden aiheutumista vahinkotapahtuman seurauksena voidaan pitää kaikki arviointiin vaikuttavat tekijät huomioon ottaen todennäköisempänä kuin sen aiheutumista muusta syystä” Näin todetaan nykyiseen tapaturmalakiin liittyvässä hallituksen esityksessä (HE 277/2014)

Tämä on myös Korkeimman oikeuden (jäljempänä KKO) linjaus useissa päätöksissä. KKO:n kannanotto toteaa (KKO 2014:33) “Vamma tai sairaus on oikeuskäytännössä yleensä katsottu tapaturman aiheuttamaksi, mikäli tapaturman ja vamman tai sairauden välillä on lääketieteellisesti arvioiden todennäköinen syy-yhteys”
Vakuutusyhtiön linjauksena voidaan pitää seuraavaa:
Tämä on suora lainaus vakuutusoikeuden päätöksestä ja tätä samaa perustelua vakuutusyhtiöt ovat käyttäneet lukuisten työtapaturmaan joutuneiden hylkäävissä lausunnoissa.

“Riittävää ei ole, että hakijalla on todettu aivovammaan sopivat neuropsykologiset oireet ja että hänelle on sattunut tähän ajallisesti sopien päähän kohdistunut työtapaturma, joka on omiaan selittämään oireet. Ei edes silloin, kun perusteellisessa tutkimuksessa ei ole löydetty tapaturmasta riippumatonta sairautta tai muuta selittävää tekijää. Aivovammalle tyypilliset neuropsykologiset oireet voivat johtua myös tapaturmasta riippumattomista sairauksista, joita ei ole perusteellisista tutkimuksista huolimatta kyetty löytämään”
Tämän tapainen vakuutuslääkäritoiminta on omiaan luomaan jyrkkää epäluottamusta järjestelmää kohtaan. Eikä luottamusta kohenna se tosiasia, että vammautuneen tai sairastuneen tutkineen, alansa huippulääkärin, lausunnon kumoaminen voidaan tehdä potilasta näkemättä ja aivan eri erikoistumisalalla.
Kaiken tämän edellä mainitun mahdollistaa yksi lakipykälä, lakipykälä mikä vapauttaa vakuutuslääkärit totuudesta, lakipykälä mikä vapauttaa vakuutuslääkärit oikeudellisesta vastuusta, siitäkin huolimatta, että nämä lääkärit ovat päättämässä vammautuneen tai sairastuneen toimeentulosta.
Suomalaisten oikeustajuun ei kerta kaikkiaan mahdu se tosiasia että vakuutuslääkärin tekemän lääketieteellisen lausunnon vääräksi näyttäminen on jätetty vammautuneelle tai sairastuneelle itselleen.  Toisin sanoen vammautuneen tai sairastuneen täytyy omalla kustannuksellaan näyttää toteen syy-yhteys,  jonka vakuutuslääkäri voi kiistää ilman totuusvelvoitetta. Siis saa ’laillisesti’ valehdella!

Kansalaisaloitteeni pureutui hyvin tuohon ’lailliseen valehteluun’. Menestyi hyvin eduskunnan käsittelyssä ja päätyi lausumaan että 2019 tuleva hallitus velvoitetaan muuttamaan tapaturmalait siten että oikeudenmukaisuus tulee voimaan. Tämä on tehtävä 2020 kesään mennessä!

Äänestä 178 jotta pääsen valvomaan paikanpäältä asian toteutumista!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kivulias on kipuihimisen tie kun vastustaa!

Miksi hitossa pittää potilasta rääkätä?

Kohtasin lapsosten käsittämättömän, väkivaltaisen ymmärtämättömyyden!